Meget hårdrejsende historier fra “5’erne” børnene

Har set alle fire udsendelser om Lægestriden i Klakksvík som Lars Løkke har lavet.

Et par af børnene til “5’erne”, fortalte om deres rædsomme oplevelser i Klakksvík i 1955, meget hårdrejsende historier, der faktisk først nu for alvor kommer frem, nu næsten 66 år efter de voldsomme optøjer i Klakksvík i 1955!

Der sidder unægteligt adskillige i Klakksvík med en meget dårlig smag i munden, idet disse rædselsberetninger bliver en meget stor kamel at sluge!

Selv blev jeg meget utilpas, og jeg skal fandme hilse og sige, at jeg kan tåle lidt af hvert, da et barnebarn til J. F. Kjølbro’s bror, Dávur í Gerðum, fortalte om hvilke rædsler hendes forældre Kalla og Petur Juul Samuelsen og deres børn var ude for i 1955!

Jeg kender flere af disse mennesker og sætter pris på dem, gode og ordentlige folk! Derfor gjorde især interviewet med Armgard Juul Andersen, født Samuelsen et meget stærkt indtryk!

Selvom Abbe ( min Færøske morfar) var med til nogle enkelte sabotageaktioner i Klakksvík i 1955, kendte han sine grænser og deltog ikke i de meget korporlige pogromoptøjer mod “5’erne”, bl.a. familien Kalla og Peter Juul Samuelsen, hvilket jeg priser mig lykkelig over at vide!

Jeg ved både fra Abbe og een af hans ungdomsvenner, at de faktisk forsvarede een af “5’erne”, en gammel invalid mand, der uden grund, meget brutalt blev slået i jorden af de Danske betjente der blev sendt til Klakksvík i efteråret 1955.

Denne gamle værgeløse mand blev uden grund slået i jorden af een af de Danske betjente, med en voldsomhed som minder meget om den brutalitet som vi har hørt om, når Lukaschenko’s håndlangere går amok i Hviderusland!

Abbe og een af hans ungdomsvenner, blev så rasende, at de overfaldt dette vilddyr fra det Danske politi og smed vedkommende i havnen sammen med hans knippel og andet udstyr!

Bagefter blev Abbe slæbt ombord på Rolf Krake, men blev meget hurtigt løsladt og enhver sigtelse frafaldt, da det kunne bevises at vedkommende betjent havde overfaldet en værgeløs gammel invalid mand uden grund og dette ønskede politiet ikke kom frem i en evt. retssag!

Som Abbe flere gange understregede, når han fortalte mig om Lægestriden i Klakksvík i 1955, så skulle vi jo også kunne mødes i al almindelighed igen, når bølgerne atter havde lagt sig og den grå hverdag vendte tilbage!

Mads Nielsen

Fylg og dáma, fyri at vita tað nýggjasta: