Det fremgår af en artikel i dagens udgave af BT, at restauratør John Christensen er godt træt af mobiler på restaurantbordene.

Han beskriver, hvordan han føler sig nødsaget til at minde sine kunder om, at de sidder i den ikoniske københavnske restaurant Hansens Gamle Familiehave med det formål at hygge sig.

Tidligere på ugen kunne togkontrolløren Lisbeth berette, hvordan passagererne end ikke evner at udvise helt almindelig høflighed ved at smile eller hilse, når hun kommer rundt i togvognen. Mobiltelefonen er ikke længere bare en ”telefon”. Den har uanede muligheder og forbinder os med hele verden på én gang. Den er om noget billedet på den stigende individualisering og globalisering. Den forbinder os til sociale medier som Facebook, Instagram, Twitter og Snapchat. Den underholder os på Youtube og den afspiller det seneste hit på Spotify.

Men midt i brugen af de uanede muligheder, som fjerner opmærksomheden og ødelægger koncentrationen, mister vi nærværet med hinanden. Hvor end man færdes i det offentlige rum, kan man se, at alle sidder opslugt af deres mobiler. Man kan ikke engang gå til en koncert uden, at store dele af publikum har mere travlt med at dokumentere koncerten til deres følgere på sociale medier end at nyde øjeblikket.

Digital dannelse bliver ofte betegnet som evnen til at kunne begå sig socialt og etisk i den virtuelle virkelighed. Men efter min mening er digital dannelse altså i ligeså høj grad et spørgsmål om at lægge mobiltelefonen væk fra tid til anden. I en travl hverdag, er det noget, jeg selv øver mig i. For eksempel når jeg ser en god film i sofaen eller går en tur med min hund, Rikke. Det er ikke altid nemt at lade telefonen ligge, men vi gør os selv og hinanden en tjeneste ved at bekende os til værdien af samværet med andre samt fraværet af teknologisk støj.

Pia Kjærsgaard (Facebook 15.03.2019)

Fylg og dáma, fyri at vita tað nýggjasta: