Man siger, at julen er hjertens og glædens tid. Men julen kan også være sorgens tid. For højtider og mærkedage kan for nogle være hårde at komme igennem og kan minde os om, at livet ikke altid er fantastisk.

Nogle har mistet en kær, der har efterladt et sår, som ingen plastre, uanset størrelsen, kan holde sammen på. Det kan være svært at forlige sig med tanken om, at der ikke dumper en ønskeliste ind af døren fra den person, man har mistet. Og tanken om, at personen aldrig igen vil være til stede til jul, fødselsdage og andre mærkedage, kan være ubærlig.

Nogle går igennem svær sygdom, som sætter hele familien skakmat. Den normale glæde ved højtider og mærkedage kan hurtigt blive erstattet med bekymring og ulykke. Når sygdommen rammer vores kære, bliver vi mindet om, hvor skrøbeligt livet er. Og frygten for, at sygdommen sætter en stopper for livet, vender op og ned på ens tilværelse.

Nogle har mistet muligheden for at give livet videre. Og det kan være hjerteskærende at måtte se i øjnene, at man med eget blod ikke selv kan skabe en familie at fejre højtider og mærkedage med. En livslang sorg man bærer i sig, uden at have en grav at gå hen til. For man sørger over et liv, der aldrig har været der.

Nogle må fejre højtider og mærkedage alene og lider i ensomhedens stilhed. Det er dem, hvor familien af forskellige årsager er borte, netværket svagt eller ikke er en del af et fællesskab. Det kan forpeste ens liv at være ensom, og den smerte bliver særlig tydelig omkring højtider og mærkedage. Og det kan være svært at tage bladet for munden, for vi alle vil gerne, at vores liv skal være en succes, og når det ikke er det, går vi stille med dørene.

Situationer, som vender op og ned på ens tilværelse, kan blive altoverskyggende og tage glæden fra en. Og uanset hvilken sorg man bærer på, vil man have den med sig resten af livet – og den skal man lære at leve med. Men jeg tror på at selv i den mørkeste stund, er det muligt at kunne finde ét lyspunkt i livet.

Normalt ville det være mest nærliggende at bruge julen som anledning til at skrive om al den varme og nærvær, den skaber omkring i de danske stuer. Men for nogle er virkeligheden en anden. Derfor skal vi huske at række ud til dem, der har det svært – ikke blot i disse højtider, men hver dag. Og vi skal huske at nyde hvert sekund af livet med dem, vi holder af. Lad os ikke vente til højtider og mærkedage med at skabe minder sammen. Lad os gøre det hver dag. For ingen af os ved, hvornår det slutter. Men én ting er sikkert, at de minder vi skaber sammen, kan ingen nogensinde tage fra os.

Glædelig jul til jer alle. 🎄🎅

Del gerne. 👍

Søren Gade

Fylg og dáma, fyri at vita tað nýggjasta: